Zuid Afrika

Na 33 jaar werkervaring in het vormingswerk\opbouwwerk en het mbo was het tijd om even een stap terug te zetten en uit te zoomen. Een moment om mijn drijfveren te herijken en even terug te gaan naar mijn roots & soul (wortels). 

Het werd een reis-avontuur in het Afrikaans Onderwijs, een bushschool in de provincie Limpopo, regio Hoedspruit. Gedurende vier weken ben ik als onderwijs-vrijwilliger actief geweest bij een speciaal educatieprogramma voor Highschool-studenten vanaf 13 jaar. Deze studenten volgen een week lang op deze bushschool speciale lessen over wildlife, studie-en beroepskeuze en persoonlijke ontwikkeling. Tijdens deze week verblijven de studenten intern op de campound, volgen de lessen, hebben activiteiten en draaien mee met animal-care. Ook ik verbleef intern op de campound met een groep internationale vrijwilligers.  

Als Nederlandse ben ik opgevoed en gevormd met individuele, persoonlijke waarden om je eigen keuzes te maken voor het bereiken van jouw ambitie in het leven. In Zuid-Afrika werd ik wakker geschut met community-waarden, leiderschap staat in het teken van goed leiderschap ten dienste van je community, je dorp en je land. Je bent dan mogelijk daardoor een voorbeeld, rolmodel voor anderen. De studenten eindigden de week met hun zes persoonlijk beloften, aan zichzelf en de gemeenschap. Het proces van studie- en beroepskeuze verloopt redelijk praktisch; Waar is er werk en op welke manier kan ik de gemeenschap dienen? Concreet; ik word verpleegkundige want er is in mijn dorp geen gezondheidszorg. 

Gedurende een week krijgen acht studenten even die persoonlijke aandacht die voor ons, Nederlands onderwijs, zo vanzelfsprekend is. Elke Highschool heeft alleen een community-werker (schoolmaatschappelijke werk). Als verlegen, bedeesde tieners komen ze binnen om vervolgens na alle lessen, activiteiten op vrijdag een geweldige persoonlijke presentatie te houden waar zij hun hart en passie tonen. 

Het Afrikaanse leven op het platteland staat in het teken van een baan hebben om zou de basisvoorzieningen; huis, toilet, water, stroom en voedsel, te realiseren voor jou en je gezin. Onderwijs kunnen volgen draagt bij aan de keuze voor een beroep en het verkrijgen van werk. In Nederland woon je dichtbij je werk, heb je wel reistijd maar ben je ’s avonds gewoon thuis. In Zuid-Afrika werk je waar je werk vindt. Dat betekent vaak een dag reistijd, je werkt drie weken aangesloten om vervolgens een week verlof te hebben. Wanneer jij dan werkt, vrouw en man, worden je kinderen door familie en de community opgevangen en opgevoed. 

Gedurende deze vier weken heb ik bijzondere mensen mogen ontmoeten die met compassie, positieve energie en humor samen aan het bouwen zijn;  leven, wonen en werken. Ubuntu!! Een diep besef en geloof van onderlinge verbondenheid, een ieder heeft zijn plek en draagt bij aan het ‘bouwen’.  Wat kunnen wij leren van dit besef? Mijn ervaringen en belevenissen in Zuid-Afrika werkte erg ontnuchterend en maakte me nederig!! Zuid-Afrika is een land dat nog steeds worstelt met de impact en schade vanuit het verleden maar heeft er bewust voor gekozen om actief te werken aan menselijke verbondenheid, respect en waardigheid voor alle inwoners met hun geschiedenis, talen, rituelen en leefgewoonten!  

Het was een voorrecht om hier mijn bescheiden bijdrage aan te kunnen leveren!! 

December 2023, Carine Wijers 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.