Over inspiratie gesproken.

Enkele weken geleden reden mijn collega en ik naar Genk om afspraken te maken met kunstenaar Koen Vanmechelen. Onze andere collega gaat met pensioen. Hij is een groot bewonderaar van Koen en dus leek het ons een mooi idee om hem te vragen als spreker tijdens het grote afscheid. In de drukke agenda van de kunstenaar bleek wonder boven wonder een gaatje te zitten en hij was ook nog bereid om te komen. 

De TomTom bracht ons naar het atelier van Koen in Genk om afspraken te maken voor het afscheid. Hier moet het zijn zei ik. Nee zei mijn collega, dat geloof ik niet. Dat kan nooit de werkplek van Koen zijn. We zagen een bordje atelier van Koen Vanmechelen. Wel dus. 

We liepen een prachtig strak grijs gebouw met een betonnen wenteltrap tegemoet. Eenmaal boven aan die trap zagen we dat dit de ingang niet moest zijn. Naar beneden maar weer en op zoek naar dé ingang. Onder het gebouw kwamen we in een ruimte met prachtige kunstwerken in een hele serene sfeer. Wat een belevenis. We zagen inmiddels ook een intercom en besloten aan te bellen. Een stem bevestigde dat we verwacht werden en we konden achter een zware deur de lift instappen. We waren even blij dat we niet alleen waren. We stapten de lift uit en liepen direct een enorme tentoonstellingsruimte in. Verwonderd keken we om ons heen met maar één vraag: Is dit een atelier? 

Een vriendelijke jongeman ving ons op in de keuken. De rode professionele keuken viel mij direct op. Ook viel mijn oog op een enorme marmere tafel in het midden. Niets is toevallig hier was wat ik dacht. De vriendelijke man nam de tijd voor ons en leidde ons vervolgens rond door het museum…of was het toch een atelier? 

Museum of atelier?

We werden meegenomen in de wereld van deze mondiale kunstenaar. Het verhaal over de kippen. Het kruisen van de rassen. De sterke kippen die daaruit ontstaan. Het werk in verre landen. Het versterken van veestapels daar. De samenwerking met de wetenschap, de contacten met vakmensen in de hele wereld. Een overweldigend verhaal werd verteld door iemand met een enorme toewijding voor zijn werkgever. https://www.koenvanmechelen.be/

De werkgever zat op de bovenverdieping aan zijn computer. We kregen ook daar een warm welkom en Koen zou even later aan de marmeren tafel aanschuiven. Daar werden we wederom ondergedompeld in de wereld van Koen Vanmechelen. Met La Biomista als absoluut hoogtepunt. 

Vanaf de bovenverdieping

Al stuiterend verlieten mijn collega en ik het atelier of was het toch een museum? We konden niet bevatten wat we allemaal gezien hadden en maakten nog even een wandeling door de toekomstige soort van dierentuin in aanleg. Een grote Golem verscheen door de bomen heen. Natuurlijk hebben we ook die bewonderd en heel rustig waren we eraan toe om deze prachtige, wonderlijke omgeving te verlaten. 

Golem

Eenmaal thuis kon ik eigenlijk niet goed vertellen wat ik had meegemaakt. Ook op mijn werk de volgende dag konden we deze verrassing niet prijsgeven. Ik denk dat ik er nog twee weken van gestuiterd heb. Ik ben gegrepen door de passie, de lef en de daadkracht van Koen. Zo je dromen verwezenlijken en je doelen halen en waarmaken wat je bedenkt vind ik bewonderingswaardig en het raakt me. Dat is weinigen gegeven en ik kan er alleen maar van genieten.

Gisteren was het afscheid van onze collega en Koen heeft er zijn verhaal gedaan zoals alleen hij dat dus kan. Via deze blog waag ik me eraan maar de linkjes in de tekst zijn er echt niet voor niets. Veel mensen hebben mij teruggegeven dat ze geraakt waren door het verhaal. Dat ze geïnspireerd zijn en genoten hebben. 

Zo fijn dat ik nu eindelijk deze unieke ervaring mag delen met iedereen die begrijpt dat de samenleving een systeem is waarin zaken met elkaar verbonden zijn. Dat de hokjes die we hebben door ons verzonnen zijn. Dat kunst en wetenschap hand in hand kunnen gaan. Dat onderwijs en kunst in verbinding zijn en dat we op allerlei manieren de wereld een klein beetje mooier kunnen maken. 

Lizette Knuvers Mijland vrijdag 9 november 2018

Als je kind temperament heeft…

Mijn kind loopt niet altijd in de pas. Is regelmatig ondeugend en doet niet zomaar wat haar gevraagd wordt. Ik maak me daar zelf niet altijd druk over, want het hoort bij haar. Het maakt haar onafhankelijk, zelfstandig en eigengereid. Ik vind het eigenlijk juist mooi. Ze maakt eigen keuzes. Is duidelijk aan het groeien. We proberen als ouders steeds meer afstand te nemen van het schoolse leven en hopen dat ze steeds vaker de problemen zelf probeert op te lossen.

Helaas zijn er momenten waarop mijn oermoedergevoel boven komt drijven en ik heel veel moeite moet doen om me er niet mee te bemoeien. Ouders van temperamentvolle kinderen krijgen het regelmatig te verduren omdat veel mensen iets vinden van onze kinderen. Onze kinderen zijn soms lastig en vaak aanleiding tot gespreksstof. Het overkomt ons dan ook heel regelmatig dat we worden aangesproken. Dat maakt mij vaak moedeloos en verdrietig.

Mijn kind heeft het af en toe moeilijk en uit dat op een expressieve manier. Andere kinderen schrikken daarvan en dat begrijp ik. Wij praten daar met onze dochter vaak over. Ik zou de volwassenen om de kinderen heen echter willen vragen om het positieve van alle kinderen te willen blijven zien. Bekijk de zaken eens vanuit het perspectief van het andere kind. Heb het daar met je kind over. Elk kind heeft uitdagingen. Die van jou vast ook.

Misschien komt het gedrag van mijn kind wel voort uit onbegrip, eenzaamheid en frustratie. Misschien is mijn kind ook wel heel gevoelig, misschien is mijn kind eigenlijk gewoon heel verlegen. Misschien is mijn kind constant op haar hoede…misschien…

Meer dan ooit begrijp ik de ouders van de temperamentvolle kinderen die ik ooit ben tegengekomen in mijn schoolloopbaan. Ik hoop dat ik naar ze geluisterd heb en dat ik hun kinderen heel veel liefde en begrip heb gegeven. Ik hoop dat ik deze ouders gesteund heb en ze een positief gevoel heb gegeven. Juist deze kinderen en hun ouders hebben het zo nodig.

Binnenkort is het vakantie en ik kan bijna niet wachten. Eindelijk tijd om mijn kwetsbare kind zes weken lang veel te knuffelen en van dichtbij te zien groeien. Even rust, even wat minder prikkels en even gewoon lekker mogen zijn wie je bent.

Lizette Knuvers Mijland

Links uit CiST presentatiedag

Link

De volgende hyperlinks zaten in de presentatie van Lizette Knuvers-Mijland op de CiST presentatiedag op 7 juni 2018 in Cultureel Centrum Jan van Besouw Goirle. Meer informatie over CiST is te vinden op de CiST website

Rapport De Staat van het Onderwijs 2018

Artikel op Komenskypost over wat scholen allemaal moeten

Website Dick van der wateren over techniek in het onderwijs

De Yurls website van meester Jorrit met zijn #makered ideeën en techniekzolder

De website van #Makered (maker education)

De klooikoffers van de website lekker samen klooien

en de Nederlandse website over Lifehacking

Allemaal kansen die nu blijven liggen

Mijn onderwijsmoment van 2017 vond plaats op een maandag. Voor het Talentnetwerk mocht ik een workshop verzorgen in het kader van cultuureducatie en hoogbegaafdheid. Dé twee thema’s die mij hebben beziggehouden in het afgelopen jaar. Cultuureducatie is het hoofdthema binnen mijn huidige baan. Samen met mijn collega’s probeer ik de culturele partners in onze stad te verbinden aan het onderwijs. Een leuke uitdagende opdracht. Hoogbegaafdheid is op dit moment vooral nog een privéthema. In meerdere vorige blogs op Onderwijskoppen heb ik hier over geschreven.

Binnen het aanbod voor hoogbegaafden hebben wetenschap en techniekonderwijs hun plekje gekregen. Cultuureducatie heeft daarbinnen nog geen structurele plek. Ik vond dat als ouder nogal opvallend. Vooral omdat mijn kind daar heel warm voor draait. Bij andere hoogbegaafde kinderen zie ik op dat gebied juist ook veel uitdagingen. Allemaal kansen die nu nog blijven liggen. Binnen het reguliere onderwijs krijgt cultuureducatie steeds vaker een structurele rol. Cultuureducatie als aanjager en verbinder binnen het nieuwe leren.

Gelukkig heb ik binnen het samenwerkingsverband van mijn stad bijval gekregen en samen met de partners zijn we nu in gesprek om te bekijken hoe we er een structureel kwalitatief goed aanbod voor hoogbegaafden van kunnen maken. Ingebed binnen de huidige structuur. Inmiddels heb ik al heel wat informatie rondom dit thema verzameld en ik denk dat er behoefte is om binnen het onderwijs (hoogbegaafde) kinderen tot leren aan te zetten door middel van cultuuronderwijs. De plannen worden op dit moment gemaakt. Voor nu even terug naar mijn onderwijsmoment…

Maandagmiddag laat op de dag is een onmogelijk tijdstip natuurlijk, maar er waren toch een kleine twintig geïnteresseerden. Ik had anderhalf uur de tijd en ik besloot om het verhaal van mijn dochter als voorbeeld te nemen. Haar leerkracht nodigde ik uit om samen met mij het verhaal te doen. Ik vind het altijd heel krachtig als informatie recht uit de praktijk komt en een workshop niet slechts blijft bij een mooi verhaal.

De leerkracht van mijn dochter vertelde hoe ze mijn dochter dmv een creatief kastje (prachtidee geïnspireerd naar het idee van atelier in een koffer) tot actie wist aan te zetten. Allerlei mooie knutsels en frutsels werden vanuit het experiment gemaakt. Materiaal stond centraal, er was geen opdracht. De leerkracht zag voor het eerst een twinkeling in de ogen van mijn kind. Tijdens de prutsfase maakt mijn dochter nep lipstift en lippengloss. Dat bleek haar te fascineren. Op dat moment gebeurde het…

Mijn dochter kreeg na deze fase een opdracht en voerde hem uit. Ze moest een recept van echte lipgloss opzoeken en deze lipgloss daarna ook echt gaan maken. Aan allerlei voorwaarden moest voldaan worden. Het recept moest er piekfijn uitzien, de ingrediëntenlijst moest kloppen, de spullen aanwezig zijn en een plan van aanpak moest geschreven worden. Voor het eerst in maanden kwam dochterlief in actie, zo mooi!

Dit succes wilde ik op die bewuste maandag delen. Mijn dochter die weer langzaamaan aanging door de koppeling met cultuureducatie en de leerkracht die er enthousiast ingesprongen is en samen met mij de stappen doorlopen en verzonnen heeft. Voor mijzelf een mooi moment omdat ik weer het gevoel kreeg mensen te kunnen enthousiasmeren, te spiegelen en iets te leren. Ik kan niet wachten tot kunstvakdocenten en leerkrachten samen een rol kunnen spelen binnen deze processen.

Tijdens die middag spraken de deelnemers in ieder geval uit dat het inderdaad belangrijk is om het creatieve proces een prominente rol te geven binnen het onderwijs aan hoogbegaafden. Samen vergeleken we het Tascmodel, een veelgebruikte werkwijze, met het model rondom de vier creatieve vermogens uit de culturele ladekast. we kwamen tot mooie inzichten en conclusies. De komende tijd gaan we hiermee aan de slag. Culturele instellingen moeten we rondom dit onderwerp wakker schudden en vanuit het netwerk rondom het hoogbegaafden onderwijs is hier in Brabant al veel belangstelling om mee te denken en te leren. Er is werk aan de winkel en daar word ik vooral ook heel blij van.
Lizette Knuvers Mijland, @lmijland

Trots

Al ruim anderhalf jaar werk ik volop aan het vraagstuk leven lang leren. En wat dat inhoudt en wat dat dan moet zijn. Minder vanuit een onderwijsbril, wel met de bril van wat werkenden – ook in het onderwijs! – nodig hebben en binnen een onderwijsorganisatie met al zijn nukken en prachtigheden.

Want een leven lang leren klinkt mooi en ja , we moeten allemaal langer werken en waardevol blijven voor onze baas of misschien nog wel belangrijker: voor onszelf. En vaak doen we dat vanuit onze eigen motivatie en soms ook omdat dat life-changing-event er was. Ontslag, reorganisatie, hoger op willen maar niet het juiste papiertje of iets in de privé kring waarbij je je afvraagt of dit het nu is wat je de rest van je leven als werk wil blijven doen.

Studeren, korter of langer. Als je werkt, een gezin hebt of in elk geval niet meer direct van de middelbare school afkomt heeft impact. Veel impact. Het is een keuze die je niet licht maakt en waarvan wij als onderwijsorganisatie weten dat de achterban minimaal zo belangrijk is als de motivatie van de student.

En daarom kwam dit ook zo binnen. Een jochie van 12. Op de radio als deelnemer aan een quizz. Maar hij had niet veel tijd. Want hij ging naar de diploma-uitreiking van zijn moeder. Ze kreeg namelijk haar master diploma uitgereikt. Of hij trots was, vroeg de presentator. Trots? Het spatte door de radio heen.

En ik? Ik pinkte een traantje weg voor deze stoere kerel. Want ontwikkelen, leren, studeren of wat dan ook en in welke vorm dan ook. Dat doe je voor jezelf, maar voor zoveel meer dan dat.
———
Janneke Gielisse – Is dol op innovatie, social, content, online. Marketeer in hart en nieren met een zwak voor onderwijs, persoonlijke ontwikkeling en een leven lang leren. Leest alles wat los en vast zit. Daarnaast trotse moeder van 2 stoere jongens.
@jannekegielisse

Job alerts uit. Hakken aan. Nieuwe avonturen zijn begonnen!

Een leven lang leren is het nieuwe normaal. Want dienstverlening verandert: wat is bijvoorbeeld nog de meerwaarde van expertise en advies in deze 24 uurs wereld van online informatie? En wanneer werkplekken vervallen: wat kun je als medewerker toevoegen na automatiseren?
Dit vraagt van alle beroepsgroepen een voortdurend meebewegen met veranderende taken. Een leven lang leren hoort er dus voortaan bij, maar hoe dan? En wiens verantwoordelijkheid is dat? Werkgever of werknemer, een oud dilemma.
Ontwikkelingsmogelijkheden vanuit de werkgever zijn zeker belangrijk. Het regelmatige gesprek met je leidinggevende waarin je samen op tijd inzoomt op jouw volgende groeidoelen. Het budget dat je baas beschikbaar stelt, voor omscholen of bijspijkeren of verder excelleren.

Daarnaast geloof ik sterk in de impact van het nemen van eigen regie. Het inzicht dat continue werken aan je eigen vaardigheden belangrijk is, groeit. Meer en meer mensen stellen zich proactief op in hun eigen professionele ontwikkeling. Want beweging houdt fris.

Plan voor groei
Ik denk dat er nog steeds veel kracht schuilt in de mindset theorie van Carol Dweck (hoewel op dit moment ter replicadiscussie in het domein van oorsprong, de onderwijswetenschap) waarbij ze onderscheid maakt tussen de fixed en de growth mindset. Mensen met een groei mindset geloven dat basis eigenschappen zoals intelligentie of talent ontwikkeld kunnen worden met doorzettingsvermogen, oefenen en hard werken. Deze kijk creëert een liefde voor leren, die cruciaal is op de arbeidsmarkt van nu!

(E)learning expert Laura Overton benoemt eind 2016 in een blog een 7 tal mindset shifts. Bewegingen in denken die helpend kunnen zijn om het groeidenken te omarmen.
1. Attitude to change: work it.

2. Attitude to failure: learn from it.

3. Attitude to the unfamiliar: explore it.

4. Attitude to cynism: disrupt it.

5. Attitude to technology: test it.

6. Attitude to you: believe in yourself.

7. Attitude to opportunity: unlock it!

Begin 2017 kom ik tot de conclusie dat het tijd is voor een volgende stap in mijn loopbaan. En: aan deze conclusie verbind ik het nemen van ontslag. Zeer zeker spannend, maar vooral persoonlijk en professioneel bij mij passend: “A comfort zone is beautiful place, but nothing ever grows there!”

Er ontstaat ruimte in hoofd en agenda voor oriëntatie op een mooie nieuwe uitdaging. Voor ontmoetingen in mijn learning zone. Inspirerend, leerzaam, waardevol! Ik geniet van prachtige gesprekken met interessante mensen met een passie voor hun organisatie in onderwijs, zorg, welzijn. Gesprekken die mijn profiel en richting scherpen.
Ook op persoonlijk vlak brengt de periode in between jobs ruimte. Voor doordeweeks uit of thuis lang lunchen, voor voor en na schooltijd tijd voor van alles of juist niets met mijn jongens, voor bijspringen op school, voor hulp bij klussen en verhuizen, voor veel sporten, voor vrijwilligerswerk, voor het organiseren van familie- en buurtfeesten, en vooral ook voor het verwerken van mijn moeders plotselinge overlijden.

Social media: recruitment 2.0
In mijn reis naar een nieuwe baan bewijzen social media voor mij opnieuw hun kracht. Met de combinatie Facebook, LinkedIn en Twitter ontwikkelt zich een netwerk met een enorm bereik. Dat leidt tot interessante kennismakingen in real life, én tot het vinden van mooie #vacatures, waaronder deze:

Ook oud-collega’s nu daar werkzaam attenderen me enthousiast on- en offline. Het netwerk kan dus leiden tot werk, want: met ingang van 1 oktober werk ik als teamleider / hoofddocent bij de bacheloropleiding Pedagogiek! Een veelzijdige rol in een toonaangevende onderwijs- en onderzoeksorganisatie, die organiserend en leidinggevend vermogen combineert met didactiek. De nieuwe ervaringen in deze eerste weken zijn overweldigend, inspirerend en zo leerzaam. Hoe mooi is het dat ik dat doe bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), een bruisend en hoogwaardig kenniscentrum, waarin samengewerkt wordt aan het leren en innoveren voor de beroepspraktijk van de toekomst. En zo is mijn cirkel rond. Dat wil zeggen: voor de komende periode J
Was is jouw plan voor groei in 2018? Ik ben benieuwd @judith_broek !

Ik voelde mij een kluns en was het ook…

Ik voelde mij een kluns en was het ook…

Mijn onderwijsmoment 2017 is het moment waarop ik vond dat ik moest stoppen met lesgeven.
Laat ik beginnen bij het begin.
Nee het was niet vanaf het begin mijn droom om juf te worden.
In groep 1 en 2 wou ik uitvinder worden, zoals Willy Wortel.

In groep 4 veranderde dat naar iets op toneel.
En ach daarna raakte mijn droom /idee wat op de achtergrond.
Door het lot (?) wie zal het zeggen, zat ik ineens op de P.A.
De laatste lichting, d.w.z. als je bleef zitten of niet slaagde dan moest je 2 jaar extra.

Eigenlijk was het vanaf dag 1 duidelijk, ik zat op mijn plek.
De theorie vond ik geweldig, de stages ook.
Al tijdens het begin van mijn studie zei men…’het trekt wel aan’.
Aan het einde van mijn studie zei men dat nog steeds: ‘het trekt binnenkort wel aan’.

Dat gebeurde dus niet.
In 1986 was er weinig vraag naar leerkrachten.
Ik viel her en der in, maar kreeg nergens iets vast.
Achteraf was het een mooie periode om in verschillende ‘keukens’ te kijken.

Ik was absoluut op mijn plek bij kinderen met leer- en opvoedingsproblemen.
Ik had wat minder met zeer moeilijk lerende kinderen.
Ik kwam thuis toen ik ging invallen op een ZMOK school.
Zeer moeilijk opvoedbare kinderen stalen vanaf dag één mijn hart.

Ik kreeg mijn eerste vaste aanstelling op de woonwagencentrumschool De Tazelaar.
En daar kwam alles samen.
Alles wat ik de afgelopen jaren had geleerd, kon ik daar kwijt.
Ik begon in groep 0 (3&4 jarige kleuters) en eindigde in groep 7&8.

Ik was en ben niet een doorsnee leerkracht.
Ik hou van grapjes en vooral het onverwachtse.
Ik ben redelijk streng, maar kinderen ervaren dat nooit zo.
Ik ben lawaaiig maar wil dat het stil is als iedereen werkt.

21 jaar geleden kwam er zomaar een nieuwe uitdaging op mijn pad.
Ik werd onderwijsconsulent en gaf ook nog een klein beetje les, zo’n 7 dagen per jaar.
Elk schooljaar was ik zenuwachtig als ik voor het eerst weer les moest geven aan een nieuwe groep.
Maar dat gevoel verdween per direct als de kinderen het klaslokaal binnen kwamen.

‘Ohh ja’, dacht ik,’ zo voelt het!’
Ik genoot en ik denk de kinderen ook.
Ik was wel wat tijd kwijt aan de voorbereidingen maar dat vond ik leuk.
En ik mocht vaak ook een creatieve opdracht bedenken.

De laatste jaren zijn er echter vele veranderingen in het onderwijs.
Ik volgde trouw alle uitleg en verdiepte mij in alle nieuwe ontwikkelingen.
Het direct instructiemodel, de vaardigheidsmeter, groepsplannen en een nieuwe taalmethode.
En pff het digi-bord, heel wat extra uitleg gekregen, de mogelijkheden zijn eindeloos en de haperingen ook.

Daar begon het eigenlijk mee.
Mijn gedoe met het digi-bord.
Ik werd gek van het gezoem van de beamer.
Ik was dagen bezig met voorbereiden en trainen (thuis) om vervolgens niets met het digi-bord te kunnen, omdat het systeem vast liep.

Of het bord liep niet vast, maar ineens was ik alles kwijt.
Ik voelde mij een kluns en was het ook.
De methodes waren ineens (?) ook zo anders.
De kinderen gelukkig niet.
Bijna niet.
De ADHD-er, de PDD NOS-er, het HSP kind, het hoogbegaafde- of minderbegaafde kind, ik kan er mee omgaan.
Nieuw was het kind dat al na 20 minuten zei: ‘ik ben moe….of ik vind er niets aan, of ik heb geen zin meer’.
Nieuw waren ook alle yells die ik na elke goede groepsprestatie moest geven.
Of punten in een bakje.

Ik vrees dat ik donkeroranje of zelfs rood zou scoren op de vaardigheidsmeter. (En diep in mijn hart denk ik….maar gaf ik dan al die jaren zo slecht les?)
Ik had moeite met het feit dat het nooit, echt nooit, meer stil was tijdens het werken, kinderen mogen namelijk nu altijd overleggen. (En daar is niets mis mee!)
En iedereen liep maar in en uit het lokaal, kwam kinderen halen of brengen. (Iedereen is welkom, maar het was zo onrustig.)
And last but not least: elke les begon met een spannend flitsend filmpje, ik hoefde weinig zelf meer te bedenken.

Kortom mijn oude lievelingsjas viel uit elkaar, langzaam dat wel.
Het maakte niet uit dat mijn collega’s aangaven dat het nog prima stond, die jas.
Het maakte ook niet meer uit dat de kinderen mijn jas prachtig vonden.
Of ouders.

Mijn jas, mijn lievelingsjas is versleten.
En na 30 jaar (op 2 1/2 maand na) wordt het tijd dat ik afscheid neem van mijn jas.
Per 1 januari 2018 ben ik niet meer in dienst bij Openbaar Onderwijs Groningen.
Natuurlijk blijf ik op school komen om voor te lezen aan alle kleuters.
Maar dan als gast…met zonder jas.

Hester van der Paauw
Onderwijsconsulent voor Woonwagen- Roma- en Sintikinderen 0-12 jaar

* Ik wil graag Openbaar Onderwijs Groningen bedanken voor die prachtige jaren, (het is omgevlogen), ik heb met volle teugen genoten en vol verwachting en met tintelend gevoel begin ik bij het WIJ Groningen.

Ondertekening nieuwe uitdaging. (check…zakdoekje)

 

Een Helpdesk Jr. in Delft…

Leraren zijn fijne en belangrijke mensen. Net als directeuren en bestuurders en… ouders, kortom al die grote mensen die zich dagelijks bezighouden met onderwijs en opvoeden. Maar als ik even eerlijk mag zijn: kinderen zijn toch het leukste van allemaal. Als onderwijsadviseur werk ik maar af en toe met kinderen. Altijd leerzaam, vaak leuk en dankbaar om te doen.

Zo was ik op 26 oktober te gast op het Stanislas College in Delft. Op deze middelbare school verzorg ik nu ruim twee jaar trainingen over de didactische inzet van ict voor verschillende teams en een groep ‘digitale kartrekkers’ vanuit de vaksecties. De school is onlangs aan de slag gegaan met onderwijs, ondersteund door Chromebooks en de Google-omgeving voor educatieve instellingen. Erg wennen voor veel docenten, een beetje wennen voor de meeste leerlingen. Precies daarom stelde ik voor eens te onderzoeken of er leerlingen geïnteresseerd zouden zijn om een soort helpdesk te vormen. De schoolleiding plaatste een oproepje, waarna tot ieders verrassing zich ruim 60 leerlingen aanmeldden.

Voor de aangemelde leerlingen verzorgde ik met een docent van de school een kick off, bestaande uit een introductie op het concept Helpdesk Jr. en een workshop. In twee groepen gingen de leerlingen aan de slag met het beantwoorden van voorbeeldvragen, met het maken van een opzet voor een FAQ, een website en een ticketing-systeem waarin vragen digitaal geregistreerd worden. Na mijn (korte) instructie duurde het niet lang of twee jongens lieten me trots zien hoe ze samenwerkten, elk op hun eigen laptop, aan een gezamenlijke website in Google Sites. Een andere leerling legde me uit hoe je de processen kunt monitoren die op een Chromebook draaien. Een meisje vroeg of ze even een rustig plekje mocht opzoeken om een uitlegfilmpje op te nemen bij een voorbeeldvraag. Zo kwamen er meer vragen, veel vragen. Niet ‘Wat moet ik nou doen? of ‘ Is het al tijd?’. Wel: ‘Wanneer gaan we echt beginnen?’ en ‘Mogen we ook computers repareren?’ In een Google Classroom deelden de leerlingen hun ideeën en halffabrikaten. Uit alles sprak betrokkenheid en het plezier van aangesproken worden op je competenties. Zestig pubers op ‘aan’, op school.

In 2018 maken de leerlingen de volgende stap. Ze gaan dan daadwerkelijk aan de slag om hun leraren en medeleerlingen te helpen met al hun ict-vragen.

Erno Mijland

Erno Mijland is senior onderwijsadviseur bij Innofun in Venlo. Hij verzorgt lezingen en trainingen, schrijft en adviseert leraren en directies die hun onderwijs op een 21e eeuwse manier willen vormgeven. Het concept Helpdesk Jr. is ontwikkeld met ondersteuning van Samsung en wordt ook ingevuld op College Den Hulster in Venlo en SG de Keyzer in Goirle.

Die plek waar de magic happens

Ruim een jaar geleden schreef ik mijn onderwijsmoment van 2016. Wat lijkt dat allemaal al weer lang geleden! Wat is er in het afgelopen jaar veel gebeurd! Ik heb moeite met het kiezen van 1 echt onderwijsmoment, er is niet echt één situatie die te vangen is.

Ik kies voor dit onderwijsmoment van 2017 voor een locatie, namelijk net buiten mijn comfortzone, je weet wel, die plek waar de magic happens!

Het afgelopen jaar heb ik me veel buiten mijn comfortzone begeven, ik heb trainingen gegeven aan collega docenten, was keynote speaker en vertelde in 3 minuten mijn showcase, zowel in het Nederlands als in het Engels.

Ik weet niet hoe jou comfortzone eruit ziet maar de mijne is lekker cosy, lekker warm en knus. Het is een ruimte met veel ramen en veel inspirerende quotes die me soms verleiden om de deur van mijn comfortzone eens open te zetten en mijn neus buiten de deur te steken.

Buiten is het helemaal niet zo koud en guur als ik had gedacht. De zon schijnt er zelfs een beetje, er waait een fris windje en er klinkt een muziekje net om de hoek van mijn comfortzone, het klinkt heel aanlokkelijk…..stapje voor stapje verlaat ik stiekem mijn holletje.

Wonderlijk genoeg voel ik me best vertrouwd! Ik besluit mijn holletje uit te breiden met een tuin, lekker ruim, veel frisse lucht! Maar wel een stevig hek eromheen….stel je voor….daar buiten is het eng!

Maar ook dat lijkt wel mee te vallen! Door het hek heen zie ik telkens mensen lopen, sommige komen vragen of ik mee ga iets leuks doen…..eerst bedenk ik nog wat smoezen maar al snel besluit ik ook het hek open te zetten en ver buiten mijn comfortzone te treden. Ik kan het jullie allemaal aanraden! Dit is echt de plek waar de magie is! Je hebt niet alles zelf in de hand en soms kun je weleens struikelen en loop je een schaafwond op maar je bent snel weer terug op honk en misschien is dat niet eens nodig want een comfortzone is niet altijd een locatie of de mensen om je heen, je kunt je eigen comfortzone zijn!

Ik blijf het komende jaar op zoek naar de magie buiten mijn comfortzone, neem wat magie mee terug en deel dat graag met wie er maar op zoek is naar magie! Ik wens jullie allen veel stapjes of grote passen buiten je comfortzone! Geniet ervan!

Rhea Flohr

Van nood naar vette winst

“Er is gebeld voor je.”
“Voor mij?” Ik kijk Els, de management secretaresse van de algemeen directeur, wat glazig aan. Ik was op weg naar de uitgang van het bestuursbureau na een ochtend vergaderen met de schoolleiders van mijn stichting. Op weg naar school maar nu dus even tot stilstand gebracht.

“Ja.”, zegt ze dan. “Ze heeft ook al naar de school gebeld. Ze dacht dat je daar nog wel zou werken. De huidige schoolleider heeft haar geadviseerd om maar naar het bestuursbureau te bellen. Ze wilde niet zomaar je telefoonnummer geven.”
“Nou dat moet dan wel heel belangrijk zijn geweest, kan vast niet veel goeds betekenen.”, antwoord ik wat cynisch. “Nou daar zou ik maar niet zo zeker van zijn. Ze belt om te vertellen hoe het met haar en haar zoon gaat en ze wil je bedanken. Je hebt veel voor haar betekend.”

De glazigheid in mijn blik veranderde nu in oprechte verbazing. Wie zou dat geweest kunnen zijn. Ik was inmiddels al bijna drie jaar weg bij mijn toenmalige school. Els noemt een naam die ik niet meteen herken. Als ze echter de naam van haar zoon Boris noemt, schieten de herinneringen aan dat schooljaar, nu zo’n jaar of vijf geleden, meteen door mijn hoofd. De vele gesprekken met moeder en met externe hulpverlening kan ik meteen weer voor me halen.

Zelden had ik een moeder zo zien vechten voor haar kind. Een vechtscheiding bracht haar aan de financiële afgrond en een huisuitzetting lag op de loer. Een slechte communicatie met de vader van Boris die in moeders ogen het belang van hun zoon niet op de eerste plek had. De verwijten vlogen over tafel en men kon niet tot een oplossing komen. De jongen had het er moeilijk mee en hij kwam bij ons op school omdat moeder haar auto wegens geldgebrek moest verkopen en de ‘oude’ school voor haar per fiets te ver weg was. Onze school was dichterbij en dus kwam hij halverwege het jaar in groep 5.

Een hele creatieve en intelligente jongen die niet tot leren en werken kwam. De onrust thuis en de moeizame relatie tussen beide ouders, maakten hem druk en ongeconcentreerd. Hij presteerde duidelijk onder zijn niveau, maar moeder bleef maar zeggen dat het allemaal wel goed kwam. Als eerst de rust maar weergekeerd was.

Zij geloofde in hem en in haar eigen kracht om de situatie ten goede te keren. Ik wilde het wel geloven maar zag het gedrag en de leerprestaties verslechteren en vond het onze verantwoordelijkheid om in gesprek te blijven en te zoeken naar goede ondersteuning.

Op de een af andere manier was er een klik tussen ons, durfde ze me in vertrouwen te nemen en kon ik ook op die manier proberen om soms wat bij te sturen of haar op een ander spoor te zetten. Ze kwam dikwijls de voortgang van het scheidingstraject met me ‘delen’. Het kostte veel tijd maar het was nodig omdat we het welbevinden van Boris voorop hadden staan. Ik opperde dat Boris iemand nodig had om mee te praten. Hij liep ook vast en zat niet lekker in zijn vel. Het loyaliteitsconflict t.o.v. beide ouders was voor hem heel ingewikkeld. De begeleiding voor Boris werd gestart en ook vader werd door mij op zijn verantwoordelijkheden gewezen. Een traag proces met heel veel spanningen en keuzes die dikwijls niet de mijne zouden zijn geweest.

En dan is het de vrijdag voor de zomervakantie als Sophie, de moeder van Boris, opnieuw mijn kantoor instapt. Even denk ik nog dat ze komt vertellen dat het huis toch niet verkocht wordt en ze in de vakantie er in ieder geval kan blijven wonen. Niets is minder waar. Ze komt melden dat ze vertrekt en dat ze me niet kan vertellen waarheen. Ik ben met stomheid geslagen en ook geïrriteerd. Ik zeg haar dat ze dat niet zomaar kan doen. Waar gaan ze heen en naar welke school? Weer een verandering voor Boris die net vriendjes begon te krijgen. Zoveel onrust en zoveel onduidelijkheden. Zij was het die nu heel rustig sprak. Er was geen andere oplossing, ze had het idee dat vader snode plannen had en geen haar op haar hoofd die er over dacht om de moeder-zoon relatie op het spel te zetten. Ze zou zich wel weer melden zodra er duidelijkheid over huisvesting en woonplaats was. Ze moest en had geen keus. Ik wist dat ze woord zou houden en dat ze zich weer zou melden. Ik was echter onrustig en begreep niet dat mensen zo’n puinhoop van hun leven konden maken. Even zei ik dat ik dit wel moest melden bij leerplicht als ik de eerste week niets van haar hoorde, maar ze drukte me op het hart dat dit niet nodig zou zijn.

“Vertrouw me, ik ga de toekomst voor Boris en mij ‘mooier’ maken.”

Ze pakte me vast en kuste me op beide wangen. “Dank je wel Karin. Je hoort van me.”

En zo geschiedde. Een school uit een stad in het midden van het land nam na de vakantie contact op voor informatie. Moeder had gevraagd om een warme overdracht en naast het gebruikelijke onderwijskundige rapport en de gegevens uit het leerlingvolgsysteem, had ik een gesprek van zo’n half uur over de zorgelijke situatie van moeder en kind.

En nu vijf jaar later is Sophie op zoek naar mij. Ze wil vertellen hoe het met haar gaat. Als ik op school terug ben en mijn Outlook open, tref ik een uitgebreide mail met een update. Ze hebben inmiddels goede huisvesting gevonden en wonen in haar geboorteplaats Amsterdam. Het contact met vader is hersteld, Boris sport op hoog niveau en zit op het VWO. Zij heeft werk waarbij ze haar opgedane ervaringen in haar privéleven gebruikt om andere mensen te helpen. Ze zijn gelukkig en zien de toekomst weer optimistisch tegemoet.

In haar mail bedankt ze me voor de goede begeleiding. Ze eindigt haar mail met:

“Van nood naar vette winst en jouw loyaliteit destijds wordt door mij niet vergeten en nog steeds gewaardeerd . Zo ook je humor. Weet zeker dat wij nog eens een kopje koffie drinken.”

Groet Sophie.

Even slik ik het brok in mijn keel weg als ik wat onderuit zak in mijn bureaustoel. Wat gaaf en wat is dit belangrijk. Hoe fijn zou het zijn als we van ouders wat vaker een update zouden krijgen van kinderen die van school wisselen. Juist deze kinderen die extra zorg of ondersteuning nodig hadden. Waar je zowel met ouders als met de kinderen een hele ingewikkelde en fragiele relatie opbouwt. Een overstap naar speciaal onderwijs, een verhuizing na een scheiding, een uithuisplaatsing na vermoeden van kindermishandeling of bewijs hiervan. Dit zijn de leerlingen waar intern begeleiders, leraren maar ook een schoolleider soms heel slecht van slapen. Het zijn toch juist deze ouders en leerlingen waar veel aandacht en tijd naar toe gaan. Zo’n leerling waarvan je na schooltijd tegen elkaar zegt:”Ik zou willen dat ik hem/haar onder mijn arm mee naar huis kon nemen om hem/haar liefde, aandacht, veiligheid of rust te geven.” We kennen ze in het onderwijs allemaal wel.

Ze verdwijnen dikwijls maar ze zijn niet vergeten.

Bedankt Sophie. Ik ben zo blij met je terugkoppeling.
Dat je een voorbeeld voor velen mag zijn.

Karin Donkers
Leraar/schoolleider/kwartiermaker
Edublogger en lid Bloggerscollectief HetKind