Inspiratiedag La Biomista

In het kader van de deskundigheidsbevordering van de Cultuur Coaches zijn we op 5 oktober naar het landgoed La Biomista van wetenschappelijk kunstenaar Koen Vermechelen geweest.. Hij heeft ons geïnspireerd zowel in beeld als verhaal over community art. Hij put zijn bronnen uit de filosofie, wetenschap en vanuit  zijn kunstenaarsmindset. De kracht van durven dromen en vertrouwen hebben in het doel dat je voor ogen hebt. Een prachtig verhaal achter de unieke plek in Genk.  

Onze cultuurcoaches zijn ook verbindende schakels in de community art en kunst gerelateerde projecten in de wijk. Zij verdienen het om ook zelf gevoed te worden met nieuwe ideeën en nieuwe inzichten. Leren bestaat niet alleen uit taal en rekenen. Sterker nog kunst en cultuur is taal en rekenen (zoals kunstenaar Wolf Brinkman vaak in zijn lezingen betoogt). En we spreken daarom ook over infomeel leren, ervarend leren en  talentgericht inspirerend leren. Domeinen die in de kunst en cultuur wereld allang bekend en zichtbaar zijn. 

Daarom was het bijzonder om in een vraaggesprek met de kunstenaar Koen Vanmechelen te kunnen horen hoe hij tegen de wereld, de menselijke vraagstukken en zijn kunstwerken aan kijkt: het totaalconcept van kunst, natuur en wetenschap, hoe alles met elkaar verbonden is, maar ook hoe al deze elementen op elkaar ingrijpen. Het is zowel verrassend als bemoedigend. 

Daarna zijn we door een gids, een  kruisbestuiver, rondgeleid door het kunst en wetenschapspark. Waar zeldzame en vaak bedreigde dieren een plek hebben gekregen in een mooie omgeving afgewisseld met bijzondere werken van Koen Vanmechelen zelf.  

In de zomermaanden worden er ook jongeren uitgenodigd om gezamenlijk te werken aan een onderzoeksvraag, vooraf geformuleerd en als aanvraag ingediend. Een commissie besluit dan welk onderzoek en welke leerlingen/studenten daar enkele maanden mogen verblijven om te werken aan hun project.  

Dit waren zeer inspirerende voorbeelden voor de Cultuurcoaches van Stichting CiST om mee te nemen naar hun werkpraktijk. Het was bovendien geweldig om met deze groep mensen, zelf ook kunstenaar en cultuur professionals, een inkijkje te krijgen in het atelier en de mindset van deze prachtige kunstenaar.  

Check het Cosmopolitan Chicken Project zelf en/of breng een bezoekje aan La Biomista. #talentontwikkeling #communityart #labiomista #cultuur #filosofie #wetenschap #Tilburg #Genk #kunstenaar #cultuurcoaches #koenvermechelen #ccp #cosmopolitanchickenproject #kip LABIOMISTA Ineke Frijters Curtley Mooring Marika Taborsky Wendy Goossens Daphne Snellaars Sanne Geboers Stefanie Bolsius Nina Ruge Claudia den Boer Dieuwertje Vorstenbosch  

De Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen (1965) is als internationaal befaamde, interdisciplinaire kunstenaar een van de meest veelzijdige denkers van zijn tijd. Hij introduceert de luisteraars en aanschouwers tot een wonderlijke wereld die wordt gekenmerkt door verbindingen tussen kunst, wetenschap, filosofie en gemeenschap.  

Als eeuwige migrant trekt hij de wereld rond zoekend naar antwoorden op fundamentele vragen over de tijdloze maar hyper-actuele thema’s als identiteit, diversiteit, globalisering en mensenrechten. Die antwoorden, works-in-progress, weeft hij aaneen tot enigmatische kunstwerken en projecten. Zijn queesten en interdisciplinaire projecten nodigen andere migranten uit om samen te werken en een bewustzijn en een beweging te creëren van gemeenschappen over de hele wereld. Samen reflecteren ze op de wereldwijde erfenis van het menselijke dier en onderzoeken ze de verschillende manieren die we kiezen om samen te leven en te evolueren. 

In 2010 ontving hij een eredoctoraat aan de Universiteit van Hasselt en werd hij bekroond met de prestigieuze Golden Nica Hybrid Art Award (Linz, 2013) en Global Artist’s Award (Venetië, 2013). Wereldwijd was zijn werk al te zien in meer dan 80 solo- en 220 groepstentoonstellingen. Als veelgevraagde spreker werd hij uitgenodigd op het World Economic Forum (2008) en op verschillende TED-conferenties. 

Ineke Frijters

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.