Over invallen

Vaak krijg ik te horen: Goh, is dat nou niet heel zwaar, dat invallen? Ja natuurlijk, maar als je pas klaar bent met de PABO wil je natuurlijk werken.

Nu ben ik ondertussen al voor mijn derde jaar aan het invallen. Dat is soms zwaar maar het is de meeste tijd gewoon heel leuk.
Toen ik klein was riep ik al dat ik juf wilde worden. Hartstikke leuk natuurlijk, maar je moet er wel iets voor doen. Na de basisschool ging ik naar VMBO-T. Met deze opleiding kon je niet meteen naar de PABO. Met een omweg via het ROC kon ik er ook komen. Op deze manier kon ik meer ervaring opdoen en hoefde ik minder theorie te leren. De PABO was zwaar maar ik heb het gehaald.
Toen begon het grote avontuur: werken.
Dat was makkelijker gezegd dan gedaan aangezien je niet zomaar aan een baan komt tegenwoordig. Dus dan begin je met invallen. Zodra ik klaar was met school heb ik mezelf ingeschreven bij de invalpool voor heel Tilburg en omstreken. Iedere ochtend om 7 uur zat ik klaar met gesmeerde boterhammetjes om gebeld te worden. Dit gebeurde helaas niet altijd zodat ik op sommige dagen om kwart voor 9 weer even terug kroop in bed. Gelukkig gebeurde het ook regelmatig dat ik wel werd gebeld. Na een paar maanden gebeurde het ook vaker dat ik werd terug gevraagd op een school. Dat voelt goed! Zo gebeurde het dat ik in mijn eerste invaljaar van januari tot aan de zomervakantie mijn eigen klas had. Dat was leuk, maar wel even wennen.
Van iedere dag om 8 uur op een school staan en 10 minuten nadat de leerlingen weg zijn ook weg gaan (want je hoeft dan alleen na te kijken, briefje schrijven voor de leerkracht over hoe het is gegaan) naar flink wat voorbereidend werk en na school lang op school blijven om rapporten en groepsplannen te maken.
Vorig schooljaar begon ik weer het jaar vol goede moed en het had geholpen! Meteen de eerste week mocht ik invallen in een groep 4 op de donderdag en de vrijdag en ze vroegen me meteen of dat ik voorlopig kon blijven. Ja natuurlijk! Daar ben ik het hele schooljaar blijven plakken en nu heb ik het geluk dat ik daar 1 dag in de week mag werken. Verder mag ik drie dagen invallen in de b-schil. Dat is dat als er iemand langdurig ziek is, ik hier mag gaan invallen. De donderdag is nu ingevuld en ik heb dus nog 2 dagen over. Omdat ik op die dagen nog geen invalwerk heb mag ik ondersteunen op mijn thuisschool. Op deze manier kom ik steeds een stukje dichter bij het hebben van een vaste klas voor meerdere dagen per week.
Dus voor alle (pas) afgestudeerde mensen die op zoek zijn naar een baan: wacht rustig af, ga lekker veel invallen en ervaring op doen (want het cliché is waar: na het afstuderen leer je alles pas echt goed) en het komt vanzelf goed.

Lindsy Heeren.

imageZo fijn dat Lindsy haar verhaal opgeschreven heeft voor Onderwijskoppen. We moeten investeren in onze nieuwe jonge leerkrachten mét talent en Lindsy is er daar één van. Goed dat jij je verhaal deelt. Er zijn op dit moment vele jonge leerkrachten die ook heel graag hun eigen groep willen draaien, maar het juiste plekje nog niet gevonden hebben. 

1 gedachte over “Over invallen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.