Wen-dingen

Vorig jaar rond deze tijd wenste ik jullie allemaal een fantastisch 2020. Wat als een gewoon nieuw jaar begon, bleek een jaar dat heel veel onverwachts met zich meebracht. Een jaar dat ons op de proef stelde en nog steeds stelt. Een verbazingwekkend, bizar, vreemd jaar.

Een jaar met onverwachte wendingen.

Volgens Van Dale staat wending voor: draai, keer.

Synoniemen zijn: draaiing, kronkeling, omdraaiing, ommekeer, ommezwaai, rotatie, tournure, verandering, volte, zwenk

Wendingen zijn niet perse verkeerd. Ze helpen ons om scherp te blijven. En wendingen geven nieuwe energie. Of een reden om te gaan doen wat je misschien al jaren wel wilde maar niet durfde.

Met de wendingen werd het ook een jaar met wen-dingen. Dingen om aan te wennen. Dingen waaraan we met zijn allen gewend raakten. Dingen waar ik aan gewend raakte. En dingen waar ik niet aan wil wennen.

Wendingen en wen-dingen in het onderwijs waren er volop: Verbetering van het imago van de leerkracht. Stakingen, waar ik als ouder en met een groot onderwijshart, mijn steentje aan bijdroeg. Een groep 8-er die op een heel andere manier zijn basisschooltijd afsloot. Met alle hulde aan de leerkrachten van zijn school. Hoe wendbaar waren zij en hoe fantastisch maakten ze het afscheid voor de kinderen. Online onderwijs tijdens de sluiting van de scholen. Hoe bijzonder is het om van de middelbare school van je pubers zoveel mee te krijgen. Alle docenten die online voorbij komen. De reacties en (gebrek aan) gedrevenheid van je pubers dagelijks meemaken. Een mentor die in de meivakantie langs alle kinderen in de mentorklas fietst en onverwacht in je tuin staat <3<3. Samen huiswerk maken, lunchen en de dag afsluiten.

Wendingen en wen-dingen in mijn werk. Thuiswerken, al ruim 10 maanden. En naar verwachting nog wat maanden erbij. Wennen kan ik wel aan veel minder reistijd en ook het niet-meer-in-de-file staan is geen straf. Niet wennen kan en wil ik aan het niet-meer-helemaal-zien van mijn collega’s. Een blik, een lach. Zien hoe het echt met iemand is. Wennen kan ik dan weer wel aan mijn slippers, gympen, truien en dagelijkse lunchwandeling. Wennen wil ik niet aan geen make-up, joggingbroeken, amper auto-rijden en online borrels. Want hoe fijn en gezellig hardop lachen bij de online borrels ook is, na een druk op de knop, zit ik toch weer in mijn eentje.

Een andere wending en wen-ding in mijn werk, het hoger onderwijs, zijn ook de online colleges voor onze studenten en online oriëntatie op een studie. Een wending die veel moois brengt en ook een wending die een boel overhoop haalt. Een wending waardoor de kracht van de persoonlijke ontmoeting grotendeels ontbreekt. En juist in de persoonlijke ontmoeting met anderen ontstaan juist nieuwe en mooie wendingen of wen-dingen. Je leert omgaan met anderen, scherpen, wennen aan andere meningen en uitgangspunten. En een persoonlijke ontmoeting kan zomaar een andere wending aan of in je leven geven.

En die wil ik niemand onthouden. Daar wil en kan ik niet aan wennen. Die wendingen door een persoonlijke ontmoeting gun ik iedereen. Kinderen, pubers, studenten en jou!

Ik wens jullie allemaal een heel mooi en vooral gezond 2021 met nieuwe wendingen en wen-dingen!

Janneke Gielisse – Is dol op innovatie, social, content, online. Marketeer in hart en nieren met een groot hart voor onderwijs, persoonlijke ontwikkeling en een leven lang leren. Leest alles wat los en vast zit. Daarnaast trotse moeder van 2 stoere jongens.
@jannekegielisse

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.