Categorieën
gastblog onderwijsmoment 2020

Een mooier afscheid had ik niet kunnen bedenken

Het lag al eerder vast dat ik mijn mooie baan, mediathecaris op een goeie, gezellige middelbare school, zou gaan opzeggen. Ik ben inmiddels 72 en wil verder als alleen blogger.

Die baan was zo mooi omdat er makkelijk honderdvijftig leerlingen pasten in de mediatheek in verschillende ruimtes, met of zonder computer. Daardoor speelt de mediatheek van uur tot uur een belangrijke rol op school en kan er een veilige plek gebonden worden aan de leerlingen, ook tijdens, pauzes, tussenuren of na school. In de loop der jaren ging het steeds beter werken: doordat er meerdere ruimtes waren konden leerlingen – ook de lawaaierige een eigen plek vinden. Niet dat het allemaal braverdjes waren, zeker niet; maar ik had geleerd dat ik de ingang goed in de gaten moest houden en dat ik – als er een gezelschap met pretoogjes, al of niet eruit gestuurd – er aan kwam, dat het beste door kon sturen naar een aparte ruimte waar zij anderen niet zouden storen.

Een wankel evenwicht, qua orde, maar ik wist dat als je gezelligheid, een goede sfeer koestert, dit een goede basis is voor leren, op voorwaarde dat leerlingen zich houden aan één regel: stoor elkaar niet. Dat de leerlingen de sfeer, het geroezemoes waardeerden, bleek onder andere hieruit dat regelmatig, één of meerdere ruimtes waaruit de mediatheek bestaat, leeg stond. Ook leerlingen die bijles kregen en die ik wees op dat lokaal wilden er niet naartoe, zij hadden liever een beetje reuring om zich heen.

Goed, na bijna vijfentwintig jaar zou ik gaan vertrekken. Begin dit schooljaar waren er twee sympathieke en bekwame opvolgsters benoemd en ik zou ze tot de Herfstvakantie inwerken. Wat mij opviel tijdens die maanden was dat de goede sfeer in de mediatheek uitbundig was geworden. De leerlingen waren gek op elkaar, want ze hadden elkaar een paar maanden niet kunnen zien.

Maar wat me echt ontroerde was dat er ook leerlingen – die in de klas gehoord hadden dat ik zou vertrekken – bij me kwamen, voor me gingen staan, een rood hoofd kregen en dan stamelden dat ze het erg vonden dat ik zou vertrekken. Die leerlingen – verlegen, sociaal wat minder handig – juist die leerlingen heb ik altijd een veilige, warme plek willen bieden. Een mooier afscheid had ik niet kunnen bedenken.

Over mij: ik ben Roeland Smeets, 72, heb bijna 25 jaar op het Barlaeusgymnasium gewerkt in centrum Amsterdam. Als blogger werk ik aan twee series: Wegwijs in informatie: https://www.mediawijzer.net/?s=wegwijs+in+informatie&post_type=agenda%2Cx-partner%2Cpost%2Cpage%2Ckennisbank en de Netwerkmaatschappij: https://www.mediawijzer.net/?s=de+netwerkmaatschappij&post_type=agenda%2Cx-partner%2Cpost%2Cpage%2Ckennisbank

De fotograaf van mijn foto is Foto Kannegieter

3 reacties op “Een mooier afscheid had ik niet kunnen bedenken”

Hoi Roeland, wat mooi om te lezen. Geen schoolmediatheek meer, maar je tijd vult zich snel weer. Groet van Elsbeth

Hey Roeland,

Wat een mooie afscheidstekst! De mediatheek is onder jouw leiding een fijne plek geworden in de school waar leerlingen graag komen; een plek waar ze kunnen leren, samen kunnen zijn, kletsen, spelletjes spelen en hun tijd plezierig kunnen besteden.
Janneke en ik doen ons best om deze goede sfeer voort te zetten! Ik wens je veel geluk, gezondheid en plezier voor 2021 en ik hou je blogs in de gaten.

Veel groeten!
Debbie

Bedankt Debbie,
Omdat er zoveel leerlingen in de verschillende ruimtes van de mediatheek passen, heb ik het accent steeds meer gelegd op het in goede banen leiden van binnenstromende leerlingen: het kwam neer op anticiperen op te verwachten gedrag. Hoe beter je anticipeert, hoe minder verstoringen van de sfeer.
Ondertussen heb ik ook altijd veel boeken ingekocht, vooral op het Waterlooplein. Maar iets als de catalogus bijhouden, dat was een zwakke plek van me.
Ik weet zeker dat Janneke en jij dat goed gaan doen en de relatie met de leerlingen goed houden, gaat jullie ook wel lukken,

Veel succes!
Roeland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.