Passie voor …

Het is misschien een modewoord aan het worden of wellicht is het dat allang. Voor mij is het wel iets essentieels. Passie zit in iedereen. Sommigen hebben het heel veel, sommigen hebben het teveel. Bij anderen valt het niet op, zij lopen er niet mee te koop. En wat mij betreft is er ook een groep die zijn passie nog niet ontdekt heeft en aan het zoeken is.

Ergens oprecht van houden en kunnen genieten geeft je in ieder geval energie en dat is wat we nodig hebben in het onderwijs. Energieke collega’s die elke dag weer genieten van hun vak, van hun kinderen, maar ook van hun collega’s. Collega’s die trots zijn op hun vak, op hun school, maar vooral ook op zichzelf.
Passie is er dus in allerlei gradaties en allerlei vormen. De manier waarop jijzelf daar zelf vorm aan geeft, die bij jou past is altijd goed.

Echte PASSIE begint wat mij betreft bij jezelf. Houd van jezelf zoals je bent, ben trots op wat je doet en hebt bereikt. Blijf dicht bij jezelf en doe je niet anders voor dan je bent, ook niet als anderen dat van je vragen of verwachten. Daarmee gaat de passie verloren of is het niet de passie die bij jou past of hoort. Daarmee doe je jezelf tekort en “onze kinderen” missen dan die puurheid die jij ze als leerkracht geeft.

Logisch hoor ik jullie denken, maar toch is het in de huidige maatschappij niet altijd eenvoudig. We voelen momenteel op allerlei manieren druk van buitenaf. Denk hierbij aan het lerarentekort, de prestatiedruk, de claimcultuur bij ouders waar we steeds meer mee te maken krijgen en het moeten passen in het keurslijf dat soms aan het ontstaan is.

Laten we er alsjeblieft “samen” voor zorgen dat we niet laten gebeuren dat we PASSIE(F) worden, omdat we niet altijd kunnen voldoen aan alle verwachtingen. Dat we ons hierdoor uit het veld laten slaan en ons terugtrekken. Het is maar één letter verschil, maar we doen er “onze kinderen”, elkaar, maar zeker onszelf zo tekort mee.

We hebben zo’n mooi en dankbaar vak en met “onze eigen passie” maken we dat alleen maar mooier. Die moeten we dus koesteren en bewaken.

Dus: “Leef je PASSIE! Ben trots op elkaar, maar ben vooral trots op jezelf!”

Jurgen Blakenburg

1 gedachte over “Passie voor …”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.