Als je kind temperament heeft…

Mijn kind loopt niet altijd in de pas. Is regelmatig ondeugend en doet niet zomaar wat haar gevraagd wordt. Ik maak me daar zelf niet altijd druk over, want het hoort bij haar. Het maakt haar onafhankelijk, zelfstandig en eigengereid. Ik vind het eigenlijk juist mooi. Ze maakt eigen keuzes. Is duidelijk aan het groeien. We proberen als ouders steeds meer afstand te nemen van het schoolse leven en hopen dat ze steeds vaker de problemen zelf probeert op te lossen.

Helaas zijn er momenten waarop mijn oermoedergevoel boven komt drijven en ik heel veel moeite moet doen om me er niet mee te bemoeien. Ouders van temperamentvolle kinderen krijgen het regelmatig te verduren omdat veel mensen iets vinden van onze kinderen. Onze kinderen zijn soms lastig en vaak aanleiding tot gespreksstof. Het overkomt ons dan ook heel regelmatig dat we worden aangesproken. Dat maakt mij vaak moedeloos en verdrietig.

Mijn kind heeft het af en toe moeilijk en uit dat op een expressieve manier. Andere kinderen schrikken daarvan en dat begrijp ik. Wij praten daar met onze dochter vaak over. Ik zou de volwassenen om de kinderen heen echter willen vragen om het positieve van alle kinderen te willen blijven zien. Bekijk de zaken eens vanuit het perspectief van het andere kind. Heb het daar met je kind over. Elk kind heeft uitdagingen. Die van jou vast ook.

Misschien komt het gedrag van mijn kind wel voort uit onbegrip, eenzaamheid en frustratie. Misschien is mijn kind ook wel heel gevoelig, misschien is mijn kind eigenlijk gewoon heel verlegen. Misschien is mijn kind constant op haar hoede…misschien…

Meer dan ooit begrijp ik de ouders van de temperamentvolle kinderen die ik ooit ben tegengekomen in mijn schoolloopbaan. Ik hoop dat ik naar ze geluisterd heb en dat ik hun kinderen heel veel liefde en begrip heb gegeven. Ik hoop dat ik deze ouders gesteund heb en ze een positief gevoel heb gegeven. Juist deze kinderen en hun ouders hebben het zo nodig.

Binnenkort is het vakantie en ik kan bijna niet wachten. Eindelijk tijd om mijn kwetsbare kind zes weken lang veel te knuffelen en van dichtbij te zien groeien. Even rust, even wat minder prikkels en even gewoon lekker mogen zijn wie je bent.

Lizette Knuvers Mijland

4 gedachten over “Als je kind temperament heeft…”

  1. Leerkracht bijzonder onderwijs en voltijd hb onderwijs

    Ieder kind wil gezien, gehoord.en begrepen worden. En ieder kind doet dat op een andere manier. De samenwerking tussen ouders, kind en school is nodig om steeds opnieuw een volgende stap in de ontwikkeling te kunnen zetten. Elke dag een nieuwe dag en kans om te oefenen hoe je als kind dat begrip kan krijgen, gehoord en gezien kan worden.
    Het stellen van een vraag kan helpend zijn en hét verschil maken…

  2. Oh ik herken het zo..en ik word er zo verdrietig van. Die topper vxn jullie is slim..leuk..creatief…brutaal..nieuwsgierig…heb zo de pest aan scheitebak olilliouders 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.