Volwassen

Zo mooi! Wat ik meemaakte gister met een leerling van mij. Deze leerling was enkele weken geleden uit de les gestuurd bij biologie en weigerde verder nog iets op te lossen of te proberen terug in de les te mogen. Zelfs de coördinator was erbij gehaald, omdat een oplossing ver te zoeken was.

Eigenlijk was ik stomverbaasd over dat hele gedoe, want ik denk dat het een ontzettend positieve fijne knul is, die best wel eerlijk naar zichzelf kan kijken. Maar ik heb me er niet te druk over gemaakt. Hij kwam keurig bij mij zitten tijdens de bio uren, ook als deze aan het begin van de dag vielen en was ijverig aan het werk met zijn biologie.

Woensdag spraken we over de verkiezingen en stemmen. Hij was trots dat hij mocht stemmen en pestte mij dat hij PVV zou gaan stemmen. Na mijn verbaasd verontwaardigde reactie, gaf hij lachend aan dat hij genoten had van het gevecht tussen Rutte en Wilders op tv. Maar dat hij niet van plan was om op één van deze kinderachtige figuren te stemmen.

Donderdag hadden we het erover wat we gestemd hadden. En een tijdje later komt hij bij mijn bureau staan. ‘Mevrouw ik heb eens nagedacht’. ‘Ik mocht stemmen en voelde me heel volwassen’. ‘Ik dacht als ik echt volwassen ben, dan los ik het ook zelf op met de bio docent’. ‘Dus ik heb een afspraak het 6e uur met hem, dan gaan we in gesprek’.
Ergens in de loop van dat 6e uur stond hij weer bij m’n bureau: ‘Mevrouw opgelost hoor!’ ‘Nu heb ik me tenminste gedragen als een volwassen iemand die ook stemrecht heeft’.

Ik heb met een lach gereageerd en hem de hand geschud, aangevend dat ik blij was dat dat ook weer opgelost was. Stiekem moest ik snel even knipperen met m’n ogen om geen traan te laten zien. Is dit nou een vmbo basis leerling, het laagste niveau van het vmbo?
Nee, dit is gewoon een ontzettende stemgerechtigde kanjer!

Michelle Blom
innovator en organisatieadviseur

1 gedachte over “Volwassen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.