Job alerts uit. Hakken aan. Nieuwe avonturen zijn begonnen!

Een leven lang leren is het nieuwe normaal. Want dienstverlening verandert: wat is bijvoorbeeld nog de meerwaarde van expertise en advies in deze 24 uurs wereld van online informatie? En wanneer werkplekken vervallen: wat kun je als medewerker toevoegen na automatiseren?
Dit vraagt van alle beroepsgroepen een voortdurend meebewegen met veranderende taken. Een leven lang leren hoort er dus voortaan bij, maar hoe dan? En wiens verantwoordelijkheid is dat? Werkgever of werknemer, een oud dilemma.
Ontwikkelingsmogelijkheden vanuit de werkgever zijn zeker belangrijk. Het regelmatige gesprek met je leidinggevende waarin je samen op tijd inzoomt op jouw volgende groeidoelen. Het budget dat je baas beschikbaar stelt, voor omscholen of bijspijkeren of verder excelleren.

Daarnaast geloof ik sterk in de impact van het nemen van eigen regie. Het inzicht dat continue werken aan je eigen vaardigheden belangrijk is, groeit. Meer en meer mensen stellen zich proactief op in hun eigen professionele ontwikkeling. Want beweging houdt fris.

Plan voor groei
Ik denk dat er nog steeds veel kracht schuilt in de mindset theorie van Carol Dweck (hoewel op dit moment ter replicadiscussie in het domein van oorsprong, de onderwijswetenschap) waarbij ze onderscheid maakt tussen de fixed en de growth mindset. Mensen met een groei mindset geloven dat basis eigenschappen zoals intelligentie of talent ontwikkeld kunnen worden met doorzettingsvermogen, oefenen en hard werken. Deze kijk creëert een liefde voor leren, die cruciaal is op de arbeidsmarkt van nu!

(E)learning expert Laura Overton benoemt eind 2016 in een blog een 7 tal mindset shifts. Bewegingen in denken die helpend kunnen zijn om het groeidenken te omarmen.
1. Attitude to change: work it.

2. Attitude to failure: learn from it.

3. Attitude to the unfamiliar: explore it.

4. Attitude to cynism: disrupt it.

5. Attitude to technology: test it.

6. Attitude to you: believe in yourself.

7. Attitude to opportunity: unlock it!

Begin 2017 kom ik tot de conclusie dat het tijd is voor een volgende stap in mijn loopbaan. En: aan deze conclusie verbind ik het nemen van ontslag. Zeer zeker spannend, maar vooral persoonlijk en professioneel bij mij passend: “A comfort zone is beautiful place, but nothing ever grows there!”

Er ontstaat ruimte in hoofd en agenda voor oriëntatie op een mooie nieuwe uitdaging. Voor ontmoetingen in mijn learning zone. Inspirerend, leerzaam, waardevol! Ik geniet van prachtige gesprekken met interessante mensen met een passie voor hun organisatie in onderwijs, zorg, welzijn. Gesprekken die mijn profiel en richting scherpen.
Ook op persoonlijk vlak brengt de periode in between jobs ruimte. Voor doordeweeks uit of thuis lang lunchen, voor voor en na schooltijd tijd voor van alles of juist niets met mijn jongens, voor bijspringen op school, voor hulp bij klussen en verhuizen, voor veel sporten, voor vrijwilligerswerk, voor het organiseren van familie- en buurtfeesten, en vooral ook voor het verwerken van mijn moeders plotselinge overlijden.

Social media: recruitment 2.0
In mijn reis naar een nieuwe baan bewijzen social media voor mij opnieuw hun kracht. Met de combinatie Facebook, LinkedIn en Twitter ontwikkelt zich een netwerk met een enorm bereik. Dat leidt tot interessante kennismakingen in real life, én tot het vinden van mooie #vacatures, waaronder deze:

Ook oud-collega’s nu daar werkzaam attenderen me enthousiast on- en offline. Het netwerk kan dus leiden tot werk, want: met ingang van 1 oktober werk ik als teamleider / hoofddocent bij de bacheloropleiding Pedagogiek! Een veelzijdige rol in een toonaangevende onderwijs- en onderzoeksorganisatie, die organiserend en leidinggevend vermogen combineert met didactiek. De nieuwe ervaringen in deze eerste weken zijn overweldigend, inspirerend en zo leerzaam. Hoe mooi is het dat ik dat doe bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), een bruisend en hoogwaardig kenniscentrum, waarin samengewerkt wordt aan het leren en innoveren voor de beroepspraktijk van de toekomst. En zo is mijn cirkel rond. Dat wil zeggen: voor de komende periode J
Was is jouw plan voor groei in 2018? Ik ben benieuwd @judith_broek !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.