Je wint, als je vergeeft

Je wint, als je vergeeft. De Somalische vader die deze zin uitsprak, beheerst het Nederlands niet tot in de perfectie. Ik moest hem vragen: wat zegt u? Hij zei het nog een keer: je wint, als je vergeeft.

Het zinnetje echoot nog na. Hoe anders had het kunnen gaan. Zoon Abdul kreeg tijdens een broeierige middag als enige van een groepje lanterfanters de opdracht van de docent om z’n spullen te pakken en het lokaal te verlaten. Dat viel helemaal verkeerd, wat hij met niet mis te verstane woorden, en door te blijven zitten, liet merken. De conciërge werd erbij geroepen. Grote man tegenover frêle jongen, klasgenoten die wel zin hadden in een opstootje. Toen ging het dus mis.

Camerabeelden laten zien hoe Abdul met de hand van de conciërge in zijn nek als reactie daarop met kracht zijn eigen hand op de ruit van een deur terecht laat komen. Die houdt het niet. Een toegesnelde beveiliger neemt het over van de conciërge, praat rustig op Abdul in en neemt hem mee voor een gesprek met zijn mentor. Eerst afkoelen. Daarna samen naar de manager, naar mij. We hebben heel wat te bespreken.

Een week later zit Abdul opnieuw in mijn kantoor, met zijn vader, mentor en de zorgcoördinator. De conciërge is op basis van de camerabeelden door de school geschorst, vertel ik. Daar zijn procedures voor die zijn opgevolgd, zoals het hoort.

Met Abdul gaat het gesprek al snel over zijn toekomst, over de vraag in welke opleiding hij wél gelukkig kan worden, waar hij niet voortdurend slechte cijfers haalt, weer faalervaringen te verwerken heeft. Dit gesprek is al een paar keer eerder gevoerd. Het schooljaar is bijna afgelopen; er moet nu wel een besluit worden genomen. Het incident staat hier los van.

Hoewel? Het is niet te onderschatten ingewikkeld wanneer je als jong mens niet goed weet wat je met je toekomst aan moet. Als je ouders hoge verwachtingen van je hebben, en je die niet waar kunt maken. Als het echt allemaal net te moeilijk voor je is. Als je nooit de stoerste en de beste bent, en de leraren je niet altijd begrijpen. Dan kan het zomaar misgaan op een hete donderdagmiddag tijdens de Ramadan. Je faalt, je raakt je zelfbeheersing kwijt.

Je wint, als je vergeeft. De wijze vader die dat zei, vergaf daarmee de conciërge én zijn zoon. De een moet desondanks boeten. De ander word hopelijk een sterker mens, en vindt een opleiding die wél past. Iedereen is ergens goed in. Het is o zo moeilijk soms om erachter te komen waarin precies.

Bartha Huijberts
Lees ook op https://barthawerkt.com/2017/06/09/je-wint-als-je-vergeeft/

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.