Eerlijk zullen we alles delen

Dit schooljaar zijn wij op Effent (VMBO-TL) een pilot gestart: Één brugklas werkt met iPads. Ik heb het geluk om aan de basis te mogen staan van dit mooie, vernieuwende onderwijs. Op basis van deze pilot nemen wij deel aan het Leerlab Digitale Didactiek van Leerling2020. Één van de ideeën achter deze pilot is dat wij het onderwijs willen vernieuwen. Uitdagender willen maken door middel van o.a. digitale didactiek. Vandaag was het aan het pilotteam om een aantal van onze ervaringen te delen met onze collega’s in de hoop hen ook te kunnen enthousiasmeren. En dat is gelukt. Wat een topdag, wat een topteam. We kozen ervoor om een aantal workshops te organiseren. Niet te lastig, gebruiksvriendelijk en vooral ook met de hands on approach!

In totaal gaf ik vandaag vier workshops:

1) Vakgroepronde: ik deelde met mijn vakgroep Frans mijn ervaringen, successen en ondervindingen met de pilotklas. Tags: iTunesU, Kahoot Jumble, Quizlet (Live), mijn Yurlspagina, Instagram voor leerlingen, Nearpod, Quizizz.
2) Workshop ‘Het zweet op hun rug!’ – Deze workshop ging over Quizlet Live. Eerst speelden we het spel om te ondervinden wat deze tool precies doet. Leuke, activerende didactiek waarmee ook nog eens formatief getoetst wordt. Geweldig! Daarna konden collega’s hands on aan de slag met het maken van hun eigen Quizlet account en study set. De Handleiding Quizlet Live die ik daarvoor maakte voeg ik toe aan deze blog.

3) Idem workshop 2. Nog steeds voldoende animo!
4) Workshop ‘Hebben ze ze op een rijtje?’ – Deze workshop ging over mijn andere favoriet: de nieuwe
feature ‘Jumble’ van Kahoot. Uitermate geschikt voor het formatief toetsen en oefenen van structuren,
zoals bijvoorbeeld zinnen. Sinds ik deze tool gebruik, zie ik aanwijsbaar betere resultaten op toetsen bij
het onderdeel zinnen leren. Bij Jumble verdeel ik de Franse zin in vier stukken en moeten de leerlingen de zinsdelen naar de juiste plaats swipen. Altijd een succes! Ook tijdens deze workshop konden collega’s aan de slag met hun eigen Jumble aan de hand van mijn Handleiding Kahoot Jumble. Ook deze zit als bijlage bij deze blog gevoegd.

Bij de workshops over Quizlet Live en Jumble heb ik Demo’s gebruikt. Omdat ik vermoed dat deze wellicht nog eens handig kunnen zijn voor een ieder die workshops verzorgt over deze tools, hierbij de links:

Quizlet Live: Demo Quizlet Live Werkconferentie Effent Flashcards | Quizlet
Jumble van Kahoot: https://create.kahoot.it/#jumble/88f78a82-64c7-4c81-8bf6-6edbf3526abd

Judith van Sprundel, Leraar Engels en Frans bij Effent, mentor 4TL, Apple teacher, Apple distinguished educator, april 2017

1 gedachte over “Eerlijk zullen we alles delen”

  1. Wat een mooie actieve dag was dat! Ik hoop dat je collegae de aangeleerde tools blijven gebruiken! Ik ben door jouw blog ook gemotiveerd om eens Jumble te gebruiken. En heel stoer in je onderschrift Apple Teacher! 😜 nice Keep on blogging Judith!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.