Een nieuw onderwijspad

Op 1 juni 2016 begon mijn nieuwe onderwijsleven. Van 4 dagen werken terug naar twee dagen. Van de eindverantwoordelijke van een school naar het begeleiden van 40 scholen rondom cultuureducatie in mijn stad Tilburg. Een hele verandering. Ik dacht dat snel te doen, maar onderschatte even wat het betekent om je leven opnieuw in te richten.

Praktisch gezien was het niet echt een probleem, maar emotioneel gezien gebeurde er heel wat met me. Als directeur van een school sta je toch een beetje op een voetstuk. Ik heb gedurende de afgelopen jaren daar af en toe een flinke hekel aan gehad, maar nu merkte ik dat ik het soms ook miste. Geen dagelijkse aandacht meer, geen leuke uitnodigingen voor borrels en netwerkbijeenkomsten, geen mailtjes meer waarin naar mijn mening werd gevraagd. Als klap op de vuurpijl volgde een onmiddellijke uitschrijving uit het schoolleidersregister.

Een nieuw netwerk opbouwen in een nieuwe omgeving en opnieuw mijn sporen verdienen en dat alles in twee dagen per week was echt een ander verhaal.

Langzaamaan begin ik mijn nieuwe werkomgeving te ontdekken en leer ik de mensen kennen. Ik voel dat ik word gewaardeerd en dat is fijn. Thuis ben ik er vaker. Ik heb zowaar momenten helemaal alleen voor mezelf en daar geniet ik enorm van. Ben op die momenten te vinden in mijn atelier, maar soms ben ik ook gewoon lekker thuis een beetje aan het aanrommelen en nadenken.

In mijn hoofd zit nog altijd een plan om iets echt voor mezelf te beginnen. Weet echter al heel lang niet waarin precies. Een tijdje terug heb ik mijn eigen website www.onderwijskoppen.nl opgezet. Dit allemaal zonder een uitgebreid vooropgezet plan. Ben in de gelukkige omstandigheid dat ik er geen inkomsten uit moet genereren dus is het voorlopig een mooie blogsite geworden. Het delen van leuke, mooie en ontroerende onderwijsverhalen uit de praktijk staan centraal. Ik zou naast het delen van onderwijsverhalen ook graag mensen in mijn atelier willen ontvangen voor een ontspannen schildermoment met een goed onderwijsgesprek. Een concreet idee hoe ik dat plan moet gaan realiseren heb ik nog niet.

In de afgelopen maanden is de site www.onderwijskoppen.nl voorzichtig gestart. Enkele lieve oud-collega’s hebben blogs geschreven en mij gesteund in dit initiatief. Inmiddels heb ik één collega echt aan het bloggen gekregen. Wat een leuke, sterke vrouw met diepgang blijkt zij te zijn en wat kan ze prachtig schrijven. Het geeft mij een geweldig gevoel dat ik haar gestimuleerd heb iets uit zichzelf te halen wat ook zo de moeite waard is voor anderen om te lezen.

Mijn pad voor de komende tijd is nog niet helemaal duidelijk, maar inmiddels houd ik mij vast aan het idee dat ik nog steeds mensen om mij heen een goed gevoel over zichzelf kan geven. Misschien is dat besef wel mijn eigen mooiste en belangrijkste onderwijsmoment.

Lieve Karin Winters,
Bedankt dat jij mij in de gelegenheid heb gesteld om de onderwijsmomenten van 2016 te delen op Onderwijskoppen. Ik heb me de afgelopen week suf getwitterd en heb vele malen ingelogd op mijn dashboard om alles goed te laten verlopen. Bewondering voor de wijze waarop jij dit initiatief eerder hebt opgezet. Het heeft mij veel leuke nieuwe contacten opgeleverd en ik hoop dat meer mensen in de toekomst willen bloggen op www.onderwijskoppen.nl

Lizette Knuvers Mijland,

projectleider Cultuur met Kwaliteit in Tilburg. Eigenaar www.onderwijskoppen.nl

Twittert op persoonlijke titel als @lmijland

8 gedachten over “Een nieuw onderwijspad”

  1. Judith van Sprundel

    Bedankt voor de mooie inkijk in jouw leven! Zo leer ik je meteen een beetje beter kennen. Denk ik.

    Wat een dappere carrièremove eigenlijk! En wat fijn dat je meer thuis kunt zijn. Zal Willemijn vast ook fijn vinden, denk ik zo!

  2. Prachtig verhaal Lizette, herkenbaar ook. Zwabberen, experimenteren, dingen starten en weer loslaten. Ik ben blij dat onderwijsmoment een plek gevonden heeft op onderwijskoppen!! Dus jij hartelijk bedankt, verhalen moeten gedeeld worden waar dan ook….ik denk…volgend jaar weer …hier, daar of overal #onderwijsmomenten

  3. Jammer dat je zo ver weg woont, ik was graag eens komen schilderen. Succes met alles en ik hoop je snel weer es in het echt te ontmoeten. Groetjes uit het hoge besneeuwde, gladde noorden. X

  4. Bedankt dat jij de momenten hebt willen plaatsen. Leuk om je via deze blog een beetje te leren kennen.
    Groetjes Corien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.