Hoeveel talent heb jij?

Eigenlijk heb ik geen idee wat het precies is. Wat is talent? Is het ergens heel goed in zijn? Kun je meerdere talenten hebben? Kun je ook geen talenten hebben? Hoe weet je wat jouw talent is?

Inzoomen op je talent is ook zo’n prachtige uitspraak. Mooi denk ik, maar als je kiest om in te zoomen op je talent moet je er ook heel goed in zijn. Dat voel ik in ieder geval zo. Wat als je niet zo goed blijkt te zijn?

Er zijn op dit moment allerlei talentenjachten voor hele jonge kinderen. Deze kinderen hebben nu al ingezoomd op één talent en zijn inderdaad ergens heel goed in. Wij zetten deze jonge talenten naast elkaar en beoordelen ze alsof het volwassenen zijn. Wat doen deze beoordelingen met die kinderen? Een goede beoordeling maakt dat ze nog meer gaan inzoomen? Een slechte beoordeling haalt hun plezier weg? Ik vraag het me steeds zo af.

Onze dochter is best goed in schilderen. Niet zo raar want ik beschik over een prachtig atelier. Op vierjarige leeftijd maakte ze een prachtig werk. Helemaal zelf zonder hulp. Ik vond het geweldig. Daarna probeerde ik haar steeds weer zover te krijgen. Nam haar mee het atelier in. Probeerde haar te enthousiasmeren, te stimuleren en weet ik wat nog meer. Dat werkte dus niet.

Er gebeurde niet meer wat er die ene keer gebeurde.

Ik heb het gelaten. Wekenlang kwam ze er niet. Zondag vroeg ze in één keer of ze weer eens mocht schilderen. Samen het atelier in. Dochter regelde alles zelf en was heerlijk aan het werk. Wat heb ik genoten. Zelf niets gedaan gewoon van een afstandje het schouwspel bekeken.

Eigenlijk hoop ik dat kinderen helemaal nog niet gaan inzoomen. Dat ze juist allerlei verschillende dingen gaan en mogen ontdekken. Dat de school kinderen juist dat gaat bieden wat ze thuis niet meemaken of zien. Dat kinderen leren hoe het is als iets niet goed lukt en om leren gaan met taken die minder leuk zijn, maar toch gewoon moeten. Ik hoop dat kinderen zich daarnaast thuis af en toe ook lekker mogen vervelen, gewoon met niets iets moeten doen en lekker mogen rommelen.

Kinderen van nu hebben het druk. Van de buitenschoolse opvang naar de zwemles, van de muziekles naar de dansles. Ook de weekenden zitten vol met leuke bezoekjes en festiviteiten.

De meest fijne dagen voor mij zijn die dagen waarop niets gepland is en waarop alles kan. Als iemand vraagt wat ik dan op die dag gedaan heb zeg ik altijd lekker aangerommeld in huis. Eigenlijk ook geen idee wat dat is, maar ik vind het heerlijk!image

2 gedachten over “Hoeveel talent heb jij?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.